Waarom je internetverbinding beveiligen?

Bijna alles wordt tegenwoordig online geregeld. Denk aan het versturen en ontvangen van e-mail, het regelen van bankzaken, belastingaangifte doen en producten kopen via een webshop. Helaas is het internet niet altijd een veilige plek. Er zijn bedrijven en overheden die jouw gedrag in kaart willen brengen, en tegenwoordig vormen hackers ook een steeds grotere dreiging. Hieronder vind je 3 redenen waarom iedereen eigenlijk zijn internet zou moeten beveiligen.

1 – Openbare wifi is onveilig

Bij een openbaar wifi-netwerk is het vaak de vraag of je deze kan vertrouwen. Je weet niet altijd wie het wifi-netwerk beheert en of deze persoon misschien kwaad in de zin heeft. Door te verbinden met een openbaar wifi-netwerk laat je al je internetverkeer via dat netwerk lopen. Hierdoor zou de netwerkbeheerder je internetverkeer kunnen onderscheppen en inzien. Kwaadwillenden maken hier regelmatig gebruik van. Ze zetten dan in een publieke omgeving een wifi-netwerk op en als je daarmee verbindt onderscheppen ze je netwerkverkeer. Het is niet altijd duidelijk dat je met een wifi-netwerk verbindt dat niet te vertrouwen is. Met name door het gebruik van smartphones en tablets zijn openbare wifi-netwerken een goede plek geworden voor kwaadwillenden om belangrijke gegevens van anderen te ontfutselen. Om je hiertegen te wapenen is het belangrijk om je internetverbinding goed te beveiligen.

2 – Steeds meer zaken vinden online plaats

Een redelijk voor de hand liggende reden, maar niet een onbelangrijke. Tegenwoordig vindt ons leven steeds meer online plaats. We hebben accounts op verschillende social media, corresponderen voornamelijk nog via e-mail, regelen vaak onze bankzaken online en kunnen belangrijke ambtelijke zaken regelen met DigiD. Omdat we zoveel online doen wordt het steeds belangrijker om je internet goed te beveiligen. Als je gegevens namelijk op straat komen te liggen, ben je ver van huis.

3 – Iedereen probeert met je mee te kijken

Niet alleen hackers maar ook overheden, bedrijven, marketeers, internetproviders en websites proberen steeds meer van ons te weten te komen. Hoewel dit niet altijd kwaadwillend is, er zijn toch dingen die je liever niet wil delen met anderen. In een tijd waarin er steeds meer over onszelf online te vinden is, is het belangrijk om het beetje privacy dat we nog hebben goed te waarborgen.

Tot slot

Dit is maar een gedeelte van de redenen waarom het belangrijk is om je internetverbinding goed te beveiligen. Als je verder kijkt zul je er achter komen dat er nog meer goede redenen zijn waarom je je internetverbinding zou moeten beveiligen. Gelukkig zijn er met de komst van het internet ook manieren gekomen waarmee je je internetverbinding goed kan beveiligen. Een voorbeeld van zo’n manier is een VPN.

VPN staat voor Virtual Private Network. Het is een manier om je internetverkeer te beveiligen en te anonimiseren. Door middel van encryptie wordt je internetverkeer versleuteld en voorkom je dat anderen jouw data kunnen onderscheppen. Ook zorgt een VPN ervoor dat je veilig gebruik kan maken van een openbaar wifi-netwerk. Als je geïnteresseerd bent in het beveiligen van je internet middels een VPN dan loont het om eens rond te kijken naar een goede VPN. Wij hebben zelf goede ervaringen met ExpressVPN. Dit is momenteel ook de meest gebruikte VPN ter wereld.

Plaats een reactie