Glasvezel

glasvezel
Glasvezel wordt gezien als de toekomst op het gebied van onze digitale ontwikkelingen, maar lang niet iedereen is aangesloten op een glasvezelnetwerk zoals je via de alles in een glasvezel vergelijken postcodecheck kunt opvragen. Toch kun je vandaag de dag ook zonder glasvezel genieten van internet op je tv. Interactieve HDTV, bellen via Skype of gamen met het hele gezin is eigenlijk heel normaal, maar toch biedt glasvezel net iets meer. In vergelijking met een ADSL of kabelaansluiting is glasvezel veel stabieler en veel sneller omdat je ten eerste over een constante snelheid beschikt, en ten tweede met de zelfde snelheid kunt uploaden als ook downloaden. Dit komt omdat de snelheid die met glasvezel bereikt wordt symmetrisch is. De snelheid van internet via de kabel of via een ADSL-verbinding hangt af van de afstand tot de centrale van de aanbieder. Omdat glasvezel direct tot aan je woning wordt aangelegd ben je dus niet afhankelijk meer van de afstand tot aan de centrale en kun je altijd zeker zijn van de hoogst mogelijke en beschikbare snelheden.

Glasvezel diensten

Door de hoge symmetrische bandbreedte kunnen er diensten via glasvezel geleverd worden waaraan je bij ADSL- of kabelnetwerken niet eens aan kunt denken. De Nederlandse Staat heeft daarom miljoenen aan euro’s beschikbaar gesteld om nieuwe diensten te ontwikkelen. Het zal dus in de toekomst niet alleen maar om internet, televisie en telefonie draaien. Van de meest ingewikkelde ontwikkelingen kan met glasvezel zonder problemen gebruik van gemaakt worden. Met ADSL en Kabel dus onmogelijk, omdat de snelheden beperkt en verschillend zijn, hetgeen bij glasvezel niet het geval is.

Burgerinitiatieven

De aanleg van glasvezel is in bepaalde plaatsen en wijken niet zomaar mogelijk, want dit kost natuurlijk een fortuin en moet ergens van betaald worden. Daarom zijn er in enkele plaatsen zoals Venray en Zwijndrecht bijvoorbeeld burgerinitiatieven opgestart. In samenwerking met de verschillende gemeentes en geldschieters wordt er samen met de burgers alles aan gedaan om glasvezel aan te leggen.