Zo kom je er achter of iemand je wifi gebruikt

Televisies, tablets, smartphones of zelfs huishoudelijke apparaten, het is vandaag de dag niet alleen meer de computer die gebruik maakt van je wifi netwerk. Wanneer je niet oplet kun je snel het overzicht verliezen over wie nu eigenlijk van je wifi netwerk gebruik maakt en of er ook iemand via een ongewenste toegang op zit. Goedkoop-internet legt je uit hoe je je wifi netwerk volledig onder controle kunt houden.

Heb je er al eens over nagedacht wie er eigenlijk allemaal gebruik maakt van je thuisnetwerk? Is het beveiligd met een wachtwoord dan zou je eigenlijk denken dat het antwoord op deze vraag alleen maar “ja” kan zijn maar, zo eenvoudig is het soms niet. Vooral in dichtbevolkte gebieden met veel draadloze netwerken kan het voorkomen dat vreemden toegang krijgen tot je wifi en dit zonder dat je het weet mee gebruiken. In het beste geval zal dit je internet langzamer maken, maar ook kan iemand alles dat via je netwerk wordt verzonden, meelezen.

Netwerk bewaken met Who’s On My WiFi

Een handig programma om voortdurend op de hoogte te blijven wat er in het thuisnetwerk gebeurt is “Who’s On My WiFi“. Dit programma is gratis en scant je wifi netwerk naar alle apparaten die verbonden zijn. Vervolgens krijg je deze in een beknopt overzicht te zien, kun je ze als bekend of onbekend markeren en ze ook een naam geven, zodat je weet welk apparaat er verbonden is.

whoisonmywifi

FOTO: Goedkoop-internet

Zodra je alle apparaten toegevoegd hebt en zich een apparaat verbindt dat onbekend is, krijg je meteen een melding, waarop je actie kunt ondernemen. Een groot nadeel van Who’s On My WiFi is dat je niet direct vanuit het programma kunt reageren en een apparaat kunt uitsluiten. Dit zul je via de router moeten instellen. Who’s On My Wifi is momenteel alleen in de Engelse taal verkrijgbaar hetgeen echter geen probleem zou moeten opleveren. De bediening is zeer eenvoudig.

Aangesloten apparaten via de router bewaken

Een andere alternatieve methode is om direct via de router te kijken welke apparaten verbonden zijn met je WiFi netwerk, echter krijg je van de router helaas geen melding wanneer zich iemand ongewenst toegang verschaft.

Wat moet ik doen wanneer iemand in mijn netwerk zit?

Wanneer iemand ongewenst gebruik maakt van je WiFi netwerk kun je het apparaat via je router blokkeren en dien je zo snel mogelijk het wachtwoord te veranderen. Zorg ervoor dat je de meest actuele versleutelingsmethode WPA2 gebruikt en log vervolgens met je eigen apparaten weer in.

 

Plaats een reactie