Bescherm je privacy op mobiel internet: zo doe je dat

Zonder twijfel speelt een gedeelte van je leven zich in je smartphone af. Niet alleen de ontelbare gesprekken met vrienden, collega’s en familie staan in je telefoon vermeld maar ook e-mails met gevoelige informatie, foto’s die je met niemand wilt delen en nog veel meer. Als je niet oplet dan kan al deze waardevolle informatie in handen van iemand anders vallen. Dan is het maar te hopen dat het niemand met kwade bedoelingen is. Ieder jaar worden meer slachtoffers gemaakt op het internet en de landelijke Fraudehelpdesk krijgt meer meldingen dan ooit tevoren. We spreken dan nog niet eens over een groot aantal zaken dat niet bij de helpdesk gemeld wordt. Hoe blijf je nu veilig op het internet en hoe bescherm je je privacy? Met deze simpele stappen ben je goed op weg om de informatie op je smartphone te beveiligen.

Voeg een pincode toe (of vingerafdruk)

De eerste stap om te voorkomen dat iemand toegang tot je gegevens krijgt is het beveiligen van het apparaat zelf. Iedereen weet dat dit minimaal mogelijk is met de pincode; toch zijn er nog veel mensen die het teveel moeite vinden om iedere keer een code in te tikken. Het is echter een kleine prijs die je betaalt om de smartphone of tablet te beveiligen. Als het kan, gebruik dan de vingerafdruk. Deze technologie biedt meer bescherming en is tegenwoordig op de meeste smartphones en tablets aanwezig.

Winkel verstandig

Hoe makkelijk het ook is om te shoppen op het internet met je tablet of smartphone; het is altijd oppassen met wie je zaken doet. Het eerste waar je op moet letten is de “https” beveiliging. Dit is een teken van veiligheid doordat de website een veiligheidscertificaat gebruikt om de gegevens te verzenden. Niemand kan op deze manier je gegevens onderscheppen. Heeft de winkel geen https? Zoek dan snel verder naar een andere winkel die het wel heeft.

Update je toestel

De software op je smartphone of tablet is soms niet meer veilig als je geen updates uitvoert. Deze updates lijken misschien irritant maar vaak zijn het essentiële updates die lekken dichten. Mocht je een keer niets te doen hebben, update dan alle apps op je telefoon. Komt er een nieuwe update tevoorschijn van je besturingssysteem? Update deze dan zo snel mogelijk. Volgens sim only internet is het ook niet slim om je telefoon te rooten. Dit zorgt ervoor dat specifieke veiligheidsmaatregelen omzeild kunnen worden.

Geen openbare verbindingen

Een manier voor kwaadwillenden om de gegevens die je verzend met je smartphone te onderscheppen is door middel van een openbaar Wifi netwerk. Maak er geen gebruik van, ook niet als je geen mobiel internet hebt. Deze netwerken zijn vaak niet beveiligd waardoor iedereen op hetzelfde netwerk als jou kan opereren met de nodige gevaren als gevolg.

Stel wachtwoorden in

Het lijkt misschien veel merk om iedere keer je wachtwoord in te voeren en dat is het eerlijk gezegd ook. Toch kun je met behulp van wachtwoorden de meest gevoelige data op je smartphone beschermen. Mocht iemand ongeacht de pincode toch toegang krijgen tot je apparaat dan is het fijn om te weten dat je belangrijke data in veilige handen is door de wachtwoorden die je ingesteld hebt.

Plaats een reactie